Wyniki regat 2019

Wyniki regat 2019 zostały zamieszczone w zakładce Turystyka aktywana:

http://www.suwalki.pttk.pl/turystyka-aktywna/regaty-zeglarskie/regaty-2019/regaty-o-blekitna-wstege-jeziora-wigry/

http://www.suwalki.pttk.pl/turystyka-aktywna/regaty-zeglarskie/regaty-2019/regaty-o-puchar-dyrektora-wigierskiego-parku-narodowego/

http://www.suwalki.pttk.pl/turystyka-aktywna/regaty-zeglarskie/regaty-2019/regaty-o-puchar-wojta-gminy-suwalki/

 

 

ZIELONE LEKCJE Z PTTK – POZNAJĘ I CHRONIĘ

ZIELONE LEKCJE Z PTTK – POZNAJĘ I CHRONIĘ

plakat zielone

W dniach 13 maja i 15 maja 2019 r. odbyły się dwie zielone lekcje w postaci wycieczek pieszych po Suwałkach. Obie grupy wraz z przewodnikiem zwiedziły pomniki przyrody i parki miejskie w Suwałkach, ponadto dzieci i młodzież uzyskały rzetelną wiedzę o środowisku przyrodniczym oraz formach jego ochrony. Udział w pierwszej lekcji wzięło 19 osób, w drugiej 23 osoby.
W dniu 5 czerwca 2019 roku odbyła się trzecia zielona lekcja w postaci wycieczki autokarowej do Suwalskiego Parku Krajobrazowego. W godzinach 8.00-14.00 dzieci i młodzież pod czujnym okiem przewodnika i opiekuna zwiedziły Górę Ciosowa, Głazowisko Bachanowo, Jezioro Hańcza, Turtul – siedzibę Suwalskiego Parku Krajobrazowego oraz Smolniki.

received_562670894257433received_2240822199503560received_467958470442484received_319069879012371

W dniach 8-26 lipca 2019 roku zorganizowano internetowy konkurs z wiedzy ekologicznej. Na stronie www.suwalki.pttk.pl zamieszono pytania, na które dzieci i młodzież odpowiadały droga e-mailową. Wygrywała osoba, która jako pierwsza udzieliła poprawnej odpowiedzi. Zamieszczono osiem pytań dotyczących wiedzy ekologicznej. Zakupiono również nagrody rzeczowe: gry, zestawy małego naukowca o tematyce przyrodniczej i ekologicznej. W dniu 29 lipca 2019 roku zwycięzcy odebrali nagrody.

Wyniki konkursu z wiedzy ekologicznej. Wszystkich zwycięzców zapraszamy po odbiór nagród.

plakat konkurs

Szczegóły w regulamin konkursu.

plakat zielone

Zadanie dofinansowane z budżetu Miasta Suwałki.

Pytanie 1. Podaj nazwy kompleksów leśnych znajdujących się z w granicach Miasta Suwałki.

Odpowiedź: Las Szwajcaria i Las Suwalski

Prawidłowej odpowiedzi jako pierwsza udzieliła: Helena.

Pytanie 2. Wymień parki narodowe położone w województwie podlaskim.

Odpowiedź: Białowieski Park Narodowy, Biebrzański Park Narodowy, Narwiański Park Narodowy, Wigierski Park Narodowy.

Prawidłowej odpowiedzi jako pierwszy udzielił: Piotr.

Pytanie 3. W którym roku powstał Suwalski Park Krajobrazowy?

Odpowiedź. W 1976 roku

Prawidłowej odpowiedzi jako pierwszy udzielił: Dawid.

Pytanie 4. Do którego pojemnika na śmieci wrzucamy papier, a do którego szkło? Podaj kolory.

Odpowiedź. Papier wrzucamy do pojemnika niebieskiego, a szkło do zielonego.

Prawidłowej odpowiedzi jako pierwszy udzielił: Piotr.

Pytanie 5. Wymień trzy pomniki przyrody i ich lokalizację w Suwałkach.

Odpowiedź. Pomniki-przyrody

Prawidłowej odpowiedzi jako pierwszy udzielił: Janek.

Pytanie 6. Podaj nazwę największego skupiska głazów narzutowych na Suwalszczyźnie, gdzie w 1972 roku utworzono rezerwat.

Odpowiedź: Głazowisko Bachanowo.

Prawidłowej odpowiedzi jako pierwsza udzieliła: Helenka.

Pytanie 7. Wymień trzy największe jeziora Wigierskiego Parku Narodowego.

Odpowiedź: Jezioro Wigry, Jezioro Pierty, Jezioro Białe.

Prawidłowej odpowiedzi jako pierwsza udzieliła: Helenka.

Pytanie 8. Co wrzucamy do żółtego pojemnika na śmieci?

Odpowiedź: Do pojemnika żółtego wrzucamy plastik i aluminium.

Prawidłowej odpowiedzi jako pierwsza udzieliła: Helenka.

20190711_13264720190711_13254420190711_132523

Działki budowlane w Gawrych Rudzie

Oddział PTTK w Suwałkach im. J. Klimko informuje, iż posiada do sprzedaży działki w Gawrych Rudzie o pow. 3515 m kw, 3889 m kw, 4152 m kw. Dojazd do działek drogą asfaltową. W planie zagospodarowania przestrzennego przeznaczenie działek jest mieszkalno-usługowe. Cena od 37 zł za m kw. Szczegóły pod numerem telefonu: 539 681 353 lub eugeniusz.p@suw.pl, poczta@suwalki.pttk.pl.

działka gawrych ruda 1 działka gawrych ruda 2